Buitenoefening 19 en 20 oktober 2009 groot succes

De buitenoefening vond plaats op 19 en 20 oktober jl. De meeste leden hebben hieraan enthousiast meegedaan. Dank zij de medewerking van de Lotusgroep Rivierenland, de brandweer van Elst en niet in de laatste plaats de gastheer Chris Muller Touw B.V. te Elst. is het een bijzonder geslaagde bijeenkomst geworden.

De leden hebben enthousiast meegedaan aan deze oefening. Dank zij de medewerking van de Lotuskring Rivierenland, de heer Filippo van de brandweer Elst, de heer Neervoort van de ambulancedienst en niet in de laatste plaats de gastheer Chr. Muller Touw B.V. te Elst is het een bijzonder geslaagde oefening geworden. Alle deelnemers hebben er veel van geleerd.

Oefenscenario

Medewerkers van een bedrijf waren in de avonduren aan het werk om een haastklus af te maken. Door een externe storing was er een korte 'hik' in de stroomvoorziening met duisternis en uitval van machines tot gevolg. Vrij snel echter was de spanning weer op orde, maar de concentratie was even weg. Daardoor heeft een aantal personen verwondingen opgelopen, mede door het feit dat niet altijd de veiligheidsvoorschriften waren opgevolgd. Het is aan de EHBO'ers om de juiste diagnose te stellen en adequate hulp te verlenen.

Opmerking bij de foto's:
Omdat tijdens een oefenavond meerdere groepen alle situaties moeten oefenen, hebben de Lotusslachtoffers tussentijds geen mogelijkheid om hun letsel opnieuw te schminken. Daarom is vanuit oefendoeleinden soms een 'gezond'  lichaamsdeel behandeld.

Oefensituaties

De medewerkers waren in de avonduren aan het werk om een haastklus af te maken. Door een externe storing was er een korte 'hik' in de stroomvoorziening met duisternis en uitval van machines tot gevolg. Vrij snel echter was de spanning weer op orde, maar de concentratie was even weg. Daardoor heeft een aantal personen verwondingen opgelopen. Het is aan de EHBO-ers om de juiste diagnose te stellen en adequate hulp te verlenen.

1. Hand beklemd in machine
  2. Aangereden door heftruck
  3. Getroffen door een zware doos die uit een stelling viel
  4. Van de trap gevallen
  5. Hartinfarct, gevolgd door een circulatiestilstand
  6. Slachtoffer met mogelijk nekletsel in auto (demonstratie brandweer)
    Een persoon van het groepje neemt plaats in de auto. Twee anderen zorgen voor de benadering en de stabilisatie van het hoofd van het slachtoffer. Werkwijze wordt uitgelegd en begeleid door een  brandweerman.

Hand beklemd in machine

BO 2009-sit1
De losse mouw van de (werk)kleding is tussen de draaiende delen van een touwwikkelmachine terechtgekomen. Het gevolg is een gedeeltelijke beklemming. Het slachtoffer kan zich nog losrukken maar de vingers van de linkerhand raken daarbij beschadigd, ook striemt het rondslingerende touw de hals van het slachtoffer. Naar overzicht situaties

Aangereden door heftruck